Woodmaker's Blog

Woodmaker's Blog

Hout hergebruiken

Hout bewerkenPosted by Richard Sat, January 24, 2015 19:51:24
Het werken met hout geeft mij een heerlijk gevoel. Het straalt zoveel warmte uit en het laat zich zo mooi op verschillende manieren bewerken, dat het niet vergelijkbaar is met andere bouwmaterialen, zoals kunststof, metaal, steen en beton. Dat is ook niet verwonderlijk, daar hout een prachtig natuurproduct is.

De keerzijde van de medaille is dat men voor dit hout bossen moet kappen.
Gelukkig gebeurt dit nu steeds meer op een verantwoorde manier, zodat ook de komende generaties kunnen genieten van mooie bossen op onze aarde.

Desalniettemin kijk ik graag kritisch naar mijn eigen houtgebruik.
Naast de overduidelijke economische motivatie, gaat het hout mij zelf ook aan het hart.
Een bruikbaar stuk hout weggooien, is voor mijn gevoel echt een grote zonde.
Ik sorteer het hout dan ook in verschillende bakken, een voor onbruikbaar hout en eentje voor nog bruikbaar hout, welke ik weer opsplits in grote en kleine stukken.
Het niet meer te gebruiken hout gaat naar vrienden en kennissen met een houtkachel.
Zo is zelfs dat hout nog bruikbaar voor andere mensen!

Om met afvalstukken nog iets te maken, is enige creativiteit vereist.
Het zijn vaak stukken in allerlei soorten en maten. Ik heb leuke oplossingen gevonden door het hout te gebruiken als onderzetter, smartphonehouder en leuke kerstdecoraties.

Heb jij nog leuke ideeën wat je met afvalhout kunt maken, laat het mij weten!

Naast het beperken van de hoeveelheid afvalhout, hergebruik ik ook graag hout.
Steeds meer mensen weten dat ik met liefde en passie hout bewerk. Ze weten de weg naar mij toe dan ook te vinden als ze een houten product hebben, waar ze zelf niets meer mee doen. Zo heb ik twee eikenhouten keukens mogen ontvangen, die niet meer bij de tijd waren, maar waarvan het hout uiteraard nog goed was. Een trapleuning van iroko was ook meer dan welkom in mijn houtcollectie. Oude meubels vinden ook hun weg naar The Woodmaker, zoals oude tafels en kastjes. Soms glipt er wel eens een meubelstuk doorheen, dat grotendeels van spaanplaat is. Hiervoor vind ik dan een nieuw thuis, aangezien ik het zonde vind om een goed meubel te slopen voor een beperkte hoeveelheid hout.

Heb jij nog houten producten die je niet meer gebruikt? Wellicht kan ik ze hergebruiken! Laat het mij weten.

Zo werd ik laatst benaderd door een klant. Deze had helaas een inbraak gehad, waardoor zijn mahonie houten kozijn vervangen moest worden. Of ik het oude kozijn wilde hebben. Uiteraard heb ik zijn aanbod aangenomen en heb ik het kozijn opgepikt. Hieronder volgen een aantal foto's van het proces:

Mahonie houten kozijn 1.

Inbraakschade aan kozijn.

Hout ruw zagen met de lintzaag.

Stapel plankjes en balkjes van mahonie.

Eerst heb ik de metalen delen verwijderd van het kozijn. Vervolgens heb ik de balken los gezaagd met de lintzaag. De tafelzaag en de vlakbank zijn mijn grote vriend bij het maken van mooie balkjes van het hout.

De balkjes zijn ruw op maat gezaagd. Ik laat ze nu rusten, zodat ze kunnen acclimatiseren. Bij het zagen, zijn er vlakken van het hout vrijgekomen, die nu voor het eerst blootgesteld staan aan lucht en de bijbehorende luchtvochtigheid. Het hout in één keer naar de gewenste maat schaven, zou een lelijke verrassing kunnen bezorgen, aangezien het hout dan ineens veel kan werken. Voor nu laat ik het dus acclimatiseren, zodat ik het in de toekomst met een gerust hart terug kan schaven naar de gewenste maat.

Het hergebruiken van hout is een stuk arbeidsintensiever dan hout bij de houthandel inkopen. Vaak heb je te maken met oude verflagen, en verborgen schroeven of spijkers die een zaagblad of schaafmes wat minder leuk vinden. Als de klus geklaard is, geeft het wel een heel voldaan gevoel, om met hergebruikt hout te werken. Dan hoeft er toch weer een boom minder gekapt te worden voor een meubelstuk of snijplank.

Bekijk mijn werk met zowel hergebruikt als nieuw hout op:

www.thewoodmaker.nl & www.snijplankopmaat.nl

Bedankt voor het lezen van mijn eerste blog. Feedback is altijd welkom.

Dat liefde, licht en passie hun weg naar jullie mogen vinden.

The Woodmaker: Passie voor Hout & Design

  • Comments(3)//blog.thewoodmaker.nl/#post0