Woodmaker's Blog

5 jarig jubileumOndernemen

Posted by Richard Thu, January 24, 2019 16:25:56

Wow wat vliegt de tijd! Het is inmiddels vijf jaar geleden dat ik de sprong in het diepe waagde en het Woodmaker avontuur ben aangegaan. Daar waar iedereen mij vertelde dat ik gek was, om een bedrijf te starten, midden in de crisistijd in een branche waar ik geen scholing in heb genoten en geen ervaring in heb opgebouwd. Ondanks deze bezwaren of juist dankzij deze bezwaren, heb ik mijn hart gevolgd en mijn plan doorgezet.

Ik kan jullie vertellen, dat het starten van mijn bedrijf, zonder enig startkapitaal en zonder enige financiële reserves, niet altijd even makkelijk en leuk is geweest. Er waren tijden dat ik in de supermarkt stond en dat ik moest kiezen of ik een tros bananen of een zak appels zou kopen, allebei kon niet, omdat ik niet genoeg geld ervoor had. In die tijd ben ik naarstig gaan solliciteren voor een parttime baan, om zo voldoende basisinkomen te verkrijgen. Na gesolliciteerd te hebben bij de nodige verkoopbanen die met schimmige constructies en commissies werkten, kwam ik bij een kippenslachterij terecht. Ik kreeg er een rondleiding en mijn maag draaide zich om bij het zien van de omstandigheden daar. Hoe respectloos er met het dier en met het vlees wat ervan afkomt wordt omgegaan, is diep en diep triest. Dit was voor mij het omkeerpunt, waarom zou ik mijn geld verdienen met iets dat ik absoluut niet leuk vind? Ik besloot alles op alles te zetten om mijn bedrijf toch draaiende te krijgen. Mijn ouders zagen dat ik serieus was in mijn missie en besloten allebei mij te steunen. Zo kon ik af en toe bij mijn vader in zijn bedrijf bijklussen om extra geld te verdienen. Mijn moeder was zo lief om mij gedurende enkele weken van boodschappenpakketten te voorzien, zodat ik in ieder geval iets te eten had.

Hier zie je wat mindset doet met jouw leven. Toen ik besloot om vol voor The Woodmaker te gaan, kwamen er plotseling en uit onverwachte hoek enkele grote opdrachten binnen, zoals een zeer luxe studeerkamer, een steigerhouten inrichting van een restaurant en een buitenkeuken voor een café.

Blog image


Per toeval kwam ik in de tussentijd bij mijn overbuurman terecht die zelf ook fervent houtbewerker was. Hij stond altijd open om mijn werk te beoordelen en van verbeterpunten te voorzien. Door hem durfde ik te denken aan het maken van nog mooiere en betere producten. De kwaliteit van mijn afwerking en nog beter, de manier waarop ik naar mijn afwerking keek, veranderde gigantisch.

Door de jaren heen heb ik continu mijn vaardigheden verbeterd, door steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan, die mijn vermogen tot het uiterste testten. Ik maakte steeds praktische voorwerpen die kunstzinnig waren, maar mezelf een kunstenaar noemen, durfde ik niet. Het heeft een hele tijd geduurd, voordat ik een werk maakte, dat puur een esthetisch doel had en geen praktisch doel.
Ik voel hoeveel voldoening het geeft om mijn emoties te kunnen uiten middels houtkunst.
Mijn eerste kunstwerk dat ik postte, vond ik behoorlijk spannend, hoe zou men reageren op een werk dat geen praktisch doel had? Gelukkig waren de reacties zeer positief en sterkte dit mijn gevoel dat ik op het juiste pad zat.

Daar waar ik begon puur uit liefde voor dingen creëren van hout, begint mijn doel steeds meer te verschuiven naar de kunstzinnige kant. Ik wil mijn ervaringen en emoties delen en mensen raken met mijn houtkunst. Daarnaast richt ik mij nu steeds meer op het hoge segment, omdat ik het nu eenmaal leuk vind om zeer luxe producten te maken.


Mijn droom was om met mijn droomvrouw samen te wonen en een fijn atelier aan huis te hebben. As we speak, zijn we deze droom aan het verwezenlijken, ik heb de liefste en mooiste vrouw van de wereld, die 100% achter mij en The Woodmaker staat en de verbouwing van ons huis vordert gestaag. Ik heb behoorlijk wat ideeën klaarstaan om uit te gaan werken. Zodra de verbouwing is afgelopen, mogen jullie een hoop creatieve en emotionele uitspattingen van mij verwachten.


Ik wil jullie bedanken voor jullie steun. Met elke aankoop, hoe klein die ook mag zijn, steun je mij in mijn creatief Woodmaker avontuur.

Wie een galeriehouder kent die geïnteresseerd zou kunnen zijn in het exposeren van mijn werk. Of ben je zelf een galeriehouder of kunstliefhebber, laat het mij weten via richard@thewoodmaker.nlJe hart volgenOndernemen

Posted by Richard Fri, February 03, 2017 00:51:04

Volg je hart

Hoe volg je jouw hart? Veel mensen zitten vast in een situatie waar ze zeker niet gelukkig van worden. Of dit nu een relatie is die hen geen goed doet, of dat dit werk is waar ze ongelukkig van worden. Veelal blijven ze vasthouden aan dit patroon, omdat dit zo hoort. Een ander belangrijk punt is natuurlijk angst voor het onbekende. Liever vasthouden aan het bekende dat jou ongelukkig maakt, dan stappen zetten in het onbekende. Financiële onzekerheid speelt natuurlijk ook een rol.


Weet dat, wanneer je zaken loslaat in jouw leven, er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen die beter bij jou passen. Ook dit geldt weer zowel op zakelijk als relationeel gebied.
Door vast te blijven houden aan zaken die jou ongelukkig maken, weet je zeker dat er geen verandering komt. Een simpel voorbeeld uit mijn eigen leven gegrepen. Een aantal jaar terug had ik een vriendschap die als gif werkte voor mij. De persoon in kwestie haalde mij continu omlaag om zo zichzelf beter te voelen. Ik besloot om bewust afstand te nemen van deze persoon. Ik vroeg aan het universum om een leuke nieuwe vriend waar ik wel blij van werd. Niet veel later kwam deze nieuwe vriend in mijn leven waar ik nu nog steeds bevriend mee ben.


Hoe weet je wat je nu echt leuk vindt?

Vaak stel ik mensen die ik hierover spreek de vraag “Van welke activiteit wordt jij nu echt blij?“. Meestal weten ze hier niet direct antwoord op te geven. Als ze wel antwoord weten te geven, komen ze direct met de toevoeging dat ze er nooit iets mee zouden kunnen verdienen. De verkeerde mindset is dodelijk voor welk doel je ook nastreeft. Als je niet voor je kunt zien dat jouw onderneming slaagt, zal het je ook NOOIT lukken.

Als je jouw hart volgt met passie en gedrevenheid en er alles aan doet om te slagen, zal succes volgen. Visualiseer dat je jouw doel bereikt en voel ook de blijdschap die je dan zou voelen, maak het echt! Doe dit een aantal keer per dag. Doorzettingsvermogen en passie zijn de sleutelwoorden.


Maak gebruik van de hulpmiddelen die het leven jou geeft. Een voorbeeld uit mijn eigen leven. Ik kwam net uit een burn out na een kantoorbaan waar ik zwaar ongelukkig van werd. Ik besloot mij meer te gaan verdiepen in houtbewerking, waar ik totaal geen achtergrond in had. Als bij toeval kwam ik bij mijn overbuurman terecht, die met zijn passie voor houtbewerking mijn passie alleen nog maar versterkte. Om het toeval eens uit te beelden, in de zes jaar dat ik er woonde, had ik nog nooit een woord met hem gewisseld! Toen ik via via te horen kreeg dat hij mij kon helpen met een houtvraagstuk, was dit het begin van een vriendschap en belangrijker nog, een belangrijke impuls voor mijn passie. Hij en zijn vrouw hebben vele malen oprechte en vaak kritische feedback gegeven, waardoor mijn kwaliteitsniveau alsmaar omhoog ging en waarvoor ik ze eeuwig dankbaar ben.

Dit betekent dus niet dat het voor niets zal komen. Je zult wel merken dat het een stuk makkelijker gaat wanneer je op het juiste pad zit!

Het eerste jaar als ondernemer was pompen of verzuipen. Na een half jaar ben ik gaan solliciteren voor een part time baan om toch in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien. De baantjes die ik direct kon krijgen, waren werkelijk ongelukkig makend. Tijdens een rondleiding door een kipverwerkingsbedrijf, kwam ik tot de conclusie dat ik voor 100% ervoor ging zorgen dat ik mijn geld met The Woodmaker zou verdienen. Ik stopte met solliciteren, op een moment dat ik werkelijk geen rode cent had en het water aan mijn lippen stond en ik ging vol voor mijn doel. Korte tijd later kwamen twee grote opdrachten binnen die ervoor zorgden dat ik weer in mijn levensonderhoud kon voorzien met geld dat ik verdiend had met mijn passie, met werk dat ik leuk vond om te doen! Als dat geen voorbeeld is, dat het leven je helpt als je op het juiste pad zit!Terug naar de vraag “Waar word jij nu echt blij van?” Als je hier geen antwoord op kunt geven, is dit niet erg. Je bent niet de enige. Het is wel een teken dat je eens bewust naar jouw eigen gevoel moet kijken. Vaak stoppen mensen hun dag zo vol met activiteiten, dat enige mate van zelfreflectie ontbreekt. Gun jezelf dus een moment op de dag voor jezelf zonder enige afleiding. Praat met vrienden en familie die jou goed kennen over het onderwerp, wie weet kom je zo aan nieuwe inzichten die je alleen niet had gekregen.

Als je eenmaal gevonden hebt waar jouw passie ligt en je besluit hiervan jouw beroep te maken. Komen er waarschijnlijk angsten om de hoek kijken, dat je het niet kunt en dat het toch niet zal lukken. Deze angsten worden gretig gevoed door mensen in jouw directe omgeving waar je jouw plannen aan ontvouwt. Als je niet stevig in jouw schoenen staat, ga je hier makkelijk in mee en is de kans groot dat je jouw droom opgeeft. Dat zou eeuwig zonde zijn! Vertrouw op jezelf, jij bent degene die het moet doen, jij zit aan het stuur van jouw leven en niemand anders.

Het is zeer belangrijk dat je een partner hebt die achter jou staat (als je een partner hebt). Door angst ingegeven adviezen van anderen kun je nog wel eens naast je neerleggen, maar continu wantrouwen van je partner voelen is geen pretje. De discussies kosten ook nodeloos energie die je ook in jouw zaak had kunnen steken. Zorg er dus voor dat jullie op één lijn zitten.

Probeer daarnaast mensen om je heen te verzamelen die wel opbouwend tegen jouw idee aankijken en op een constructieve manier meedenken en meewerken aan de realisatie ervan. Denk daarnaast ook goed na wie je wat vraagt, als je bijvoorbeeld een ondernemersvraag stelt aan iemand die nul verstand heeft van ondernemen, hoe hoog mag je zijn/haar antwoord dan waarderen?

Als mijn woorden ook maar één iemand helpen, is mijn missie al geslaagd.

Laat je mij weten wat je van dit stukje vond? Heb je er wat aan gehad?

Ik wens dat jij jouw passie vindt.

Richard

The Woodmaker

Houten snijplank versus plastic, stenen en glazen snijplankenInformatie over producten

Posted by Richard Wed, January 20, 2016 17:41:11

Houten snijplank versus plastic, stenen en glazen snijplanken

Vaak komt men bij mij met de vraag of een snijplank van hout onhygiënisch is.

Vooral het snijden van kip wordt als beangstigend ervaren. Of deze angst terecht is?

Dat lees je hieronder...

Om antwoord te geven op de vraag of de angst gegrond is, zullen we eerste de andere mogelijkheden voor een snijplank onder de loep nemen. Zo heb je snijplanken van glas, steen en van kunststof. Ieder met haar specifieke eigenschappen.

Snijplank van steen of van glas
Een snijplank van steen is wat hygiëne betreft een zeer goede keuze. Ze zijn krasbestendig, waardoor het schoonmaken op lange termijn ook gemakkelijk blijft gaan. Ze kunnen veelal in de vaatwasser. Waarom snijdt niet iedereen dan op een snijplank van steen of van glas zul jij je afvragen? Het grote nadeel van het snijden op een van deze planken, is dat jouw mes zeer snel bot wordt. En een bot mes werkt nu eenmaal zeer onplezierig en is zelfs erg gevaarlijk in gebruik.

Mijn advies zou dan ook zijn om de snijplanken van steen en van glas ver links te laten liggen, omwille van de scherpte van jouw messen en van jouw kookplezier.

De punten op een rijtje:

Prijs +++

Goed voor messen – – – –

Hygiëne ++++

Groefvorming Nee

Bacteriedodend Nee

Levensduur ++++

Deeltjes snijplank in eten Nee

Vaatwasserbestendig Ja

Onderhoud Weinig

Snijplank van kunststof

De kunststof snijplank wordt gezien als praktische en de meest betaalbare oplossing om het eten op te snijden. Het feit dat ze in de vaatwasser kunnen is natuurlijk een groot voordeel.
De meeste kunststof snijplanken zijn vrij zacht, waardoor het mes minder te lijden heeft en dus langer scherp zal blijven dan bij een glazen of een stenen snijplank.

Het feit dat ze zacht zijn, laat zich ook zien door de krasgevoeligheid. In deze krassen schuilt een gevaar. Wanneer je met jouw mes op een plastic snijplank snijdt, zal er zich een groef vormen, die na het snijden sluit. Hierdoor worden eventuele bacteriën in de groef opgesloten. Deze bacteriën gaan niet zomaar tijdens het afspoelen onder de kraan uit de groef, daar deze zich gesloten heeft.
Een wasbeurt in de vaatwasser brengt uitkomst in dit geval. Let er wel op, dat hoe meer groeven zich in de snijplank bevinden, hoe moeilijker hij schoon gaat. Periodiek de plastic snijplank vervangen is een must.

Tevens kunnen tijdens het snijden deeltjes kunststof loslaten van de snijplank, welke mogelijk in het eten terecht komen.

De punten op een rijtje:

Prijs +++

Goed voor messen ++

Hygiëne ++

Groefvorming Ja, met (op)sluitende groef

Bacteriedodend Nee

Levensduur +

Deeltjes snijplank in eten Ja, opletten bij veel groeven in de plank

Vaatwasserbestendig Ja

Onderhoud Weinig


Houten snijplank

De meeste mensen weten niet dat hout van nature bacteriedodend werkt, hetgeen natuurlijk helpt bij het hygiënisch werken met een snijplank. Ook bij houten snijplanken ontstaan groeven tijdens het snijden. Deze blijven in tegenstelling tot de groeven van kunststof snijplanken openstaan, waardoor het schoonmaken van de snijplank eenvoudig onder de kraan kan. Ook hier kunnen houtdeeltjes vrijkomen die in het eten terecht kunnen komen, gelukkig kan onze spijsvertering deze deeltjes juist wel aan.

De houten snijplank is vaak prijziger dan de bovenstaande varianten. Zeker wanneer je kiest voor een custom made plank van The Woodmaker. Het voordeel van een houten snijplank is wel, dat wanneer deze versleten is, hij eenvoudig opgeschuurd kan worden, waardoor hij weer als nieuw is!
Hierdoor hoef je niet steeds een nieuwe plank te kopen en kan hij heel erg lang meegaan.

In vergelijking met de bovenste drie alternatieven, vinden messen hout het fijnst om op te snijden. Ze blijven hier het langst scherp op.

Een snijplank is wel meer onderhoudsgevoelig dan de andere opties. Hout is een natuurproduct, welke vocht opneemt uit de omgeving. Bij verandering in houtvochtigheid, kan de snijplank kromtrekken, of kan er teveel spanning op de lijmverbinding komen te staan, waardoor deze open gaat staan. Om dit te voorkomen, wordt de snijplank behandeld met olie. Ook tijdens het gebruik van de snijplank door de jaren heen, mag de snijplank, wanneer hij “droge” plekken begint te vertonen, een nieuwe laag olie krijgen. Een keer per maand wordt als gemiddelde aangehouden, hoewel dit bij tung olie niet zo frequent hoeft te gebeuren. Nog een nadeel van een houten snijplank is dat hij absoluut niet in de vaatwasser mag. Was hem met de hand af en droog hem direct af, zet hem bij voorkeur rechtop weg om kromtrekken te voorkomen.

De punten op een rijtje:

Prijs – –

Goed voor messen ++++

Hygiëne +++

Groefvorming Ja, echter blijven deze open

Bacteriedodend Ja

Levensduur ++++

Deeltjes snijplank in eten Ja, maar niet schadelijk voor de mens

Vaatwasserbestendig Nee

Onderhoud – – –

Zo zie je dat de angst voor de hygiëne voor houten snijplanken niet gegrond is. Uiteraard dien je zelf met zorg om te gaan met de snijplank en met de verschillende zaken die je erop snijdt.
Dat geldt overigens voor elk type snijplank waar je mee werkt.

Heb je wat aan dit stukje gehad?Laat een bericht hieronder achter! Delen op Facebook of andere social media mag natuurlijk ook :) !

Vond je dit stuk leuk? Schrijf je dan nu in voor mijn gratis nieuwsbrief.
Hierin krijg je aanbiedingen exclusief voor de ontvangers van de nieuwsbrief en hierin worden de nieuwtjes geplaatst. Ook zijn er luxe give aways speciaal voor deze groep!

Je kunt je gratis inschrijven via onderstaande link:

http://thewoodmaker.nl/nieuwsbrief-2.html


The Woodmaker: Passie voor Hout & DesignVan boom tot productHout bewerken

Posted by Richard Mon, April 13, 2015 23:04:24

Het leven van Pietje Plank

Pietje Plank is een trotse en gevoelige eikenhouten plank. Hij werd ruim driehonderd jaar geleden geboren in een oerbos in de buurt van Kočevje (Slovenië). Zoon van Barthus, een grote eik die de kruistochten nog heeft meegemaakt. En zoon van Illana, een ranke eik met een machtig uitzicht over de Rinža. De eikel viel niet ver van de boom. Liefdevol werd hij omringd door zijn familie die ervoor zorgde dat hem niets tekort kwam aan water, liefde, voeding en licht.


Hij moest wel een van de gelukkigste eiken op aarde zijn! Hij was geboren in het land waar men als een van de eerste aan natuurbescherming deed. Zijn moederland is een van de weinige landen waar zich nog oerbossen bevinden. In een van de groenste landen van Europa groeide deze eik op van klein eikeltje tot machtige eik die ook zelf voor nageslacht zorgde. De andere bomen mochten hem graag, omdat hij zijn liefde en licht graag met hen deelde. De dieren waren blij met de beschutting die hij bood. De lynx maakte dankbaar gebruik van de machtige takken om de nacht door te brengen en de eekhoorns verzamelde zijn eikels graag als heerlijke maaltijd.

Door de jaren heen heeft hij de Duitse kolonisten zien vertrekken. Hij heeft de bloei en de teloorgang van de mijnbouw meegemaakt in zijn mooie moederland. Hij zag hoe het land van de bezetting van de fascisten overging naar het communisme van Joegoslavië. Na het overlijden van zijn vader Barthus leek hij voorbestemd te zijn om de nieuwe leider van het bos te worden. De mens had andere plannen met Pietje...

Op een dag kwamen de houthakkers het bos bekijken. Ieder jaar kwamen ze enkele bomen uitzoeken om het hout te gebruiken voor export, meubels en de huizenbouw. Voor de bomen was het een eer om uitgekozen te worden. Hun oog viel op die ene machtige eik, die in het bos ook wel bekend stond als Pietje Plank. Dat was niet zo vreemd, met zijn takvrije stam van 15 meter, een totale lengte van 45 m en een massieve diameter van 1,8 m was hij met recht een van de giganten van het woud. Stormen en onweer heeft hij getrotseerd, tijden van droogte en hitte overkwam hij moeiteloos. Nu kwam het natuurlijke leven in het bos tot een einde, een nieuw leven als vreugdebrenger in hout zou beginnen.


Nadat Pietje gekapt was, werd hij naar de zagerij gebracht. Hier werd hij met het nodige respect behandeld. De structuur van zijn stam was zo mooi, dat men besloot hem kwartiers te zagen. Een hogere eer voor een boom is er niet te behalen! De mooie stralen die normaal gesproken het sap van de boom vervoerden, kwamen op deze manier optimaal uit. In meubels van kwartiers gezaagd eikenhout zijn deze te zien als de lichtere “vlammen” in het hout. Naast de mooie tekening is het hout optimaal voor houtbewerkers, aangezien het hout zijn vorm mooi behoudt en nagenoeg niet krom trekt.

Pietje was zo mooi dat hij voor de export werd ingezet. Zijn bestemming zou Nederland zijn, een klein en bar kikkerlandje waar men wel waardering heeft voor een mooi houten natuurproduct. Hij kwam terecht bij een keukenfabrikant die alleen de beste kwaliteit leverde. Pietje vond het spannend waar hij terecht zou komen. Zouden de mensen wel een warm hart voor hout hebben? Zou hij naar buiten kunnen kijken en zou hij de zon nog kunnen aanschouwen?


Hij kwam terecht in Moorveld, een klein Limburgs dorpje onder de rook van Maastricht.
De lieve mensen die er woonden hadden net een nieuwe keuken besteld voor hun jonge gezin. Onder een laag blanke lak bedekt kreeg Pietje Plank uitzicht op de achtertuin van de lieve mensen. Op het moment dat hij de breedste glimlach op hun gezicht zag bij de oplevering van de keuken, wist hij dat hij hier een fijne tijd zou beleven. In de donkere nachten mijmerde hij nog wel eens over de tijd dat hij op het punt stond de leider van het woud te worden. Bij het zien van de vrolijke kindergezichtjes die hem 's morgens wekten, vervlogen deze mijmeringen al snel.

Hij was in een liefdevol gezin terecht gekomen waar men hem met respect en gevoel behandelde. Zo kreeg hij eens in de zoveel tijd een lekkere poetsbeurt, af en toe met een borstel wat hem wel eens kietelde onder zijn nerven. Hij genoot van het uitzicht op de achtertuin, waar hij elke avond de zon zag ondergaan. Hij zag de kinderen van kleine koters, opgroeien tot puberende etterbakken, tot volwassen mensen in de bloei van hun leven.

De rest van de keuken werd een jaartje ouder. De koelkast begon het na te laten en de oven was compleet doorgeroest. Het tegelwerk was achterhaald, maar Pietje straalde nog steeds als nooit tevoren. Met de kinderen uit huis, wilden de ouders toch eens een nieuwe keuken aanschaffen. Ze vonden het zonde van het mooie hout om dit zomaar weg te gooien. Gelukkig wist de dochter wel raad. Ze wist nog wel een jonge houtbewerker die graag mooie dingen van hout maakt en die deze gift liefdevol zou ontvangen.

Zo kon het zijn dat Pietje Plank, voorbestemd leider van zijn oerbos in de buurt van Kočevje, terecht kwam bij een jonge en ambitieuze houtbewerker, genaamd Richard (ook wel bekend als The Woodmaker) in het Limburgse dorpje Spaubeek. The Woodmaker was in zijn nopjes met dit mooie hout. Net zoals Pietje de jaren van droogte en alle moeilijkheden in zijn leven als boom had overwonnen, had hij ook zijn leven als keuken met gemak overleefd. De houtbewerker legde Pietje voorzichtig neer in zijn zelfgebouwde werkplaats. Een vlak en van diktebank wachtte vrolijk om Pietje van zijn jasje blanke lak te ontdoen. Sodeju wat maakt dat ding een lawaai zeg! Na zijn schaafbeurt werd Pietje opgepakt en naar de houtzolder gebracht. Hier trof hij verre familie van over de hele wereld aan! Van zijn paarsgekleurde nicht Purperhart, tot de bleke tante Esdoorn tot het zwarte schaap van de familie Wengé. Pietje voelde zich gelijk thuis in deze bonte houtverzameling.

Een paar keer per week komt de jongen naar boven om gewoon naar het hout te kijken, de structuur te voelen en om inspiratie op te doen. Pietje is ondertussen reuzebenieuwd wat The Woodmaker voor hem in petto heeft. Dan is de grote dag aangebroken dat Pietje Plank een nieuw hoofdstuk in zijn lange leven krijgt. Samen met een deel van zijn bonte familie werd hij van zolder gehaald.
Een serieuze tafelzaag staat hun op te wachten. Richard zie je ijverig meten en met hout schuiven om de ideale combinatie te vinden. Na een goed geleide zaagpartij wordt Pietje samen met zijn familie bedekt met houtlijm en tussen de klemmen geduwd. Als de lijm gedroogd is, is Pietje een beetje sip. De lijm heeft lelijke harde stukken nagelaten waar hij niet blij van wordt. The Woodmaker haalt hem uit de klemmen en Pietje klaart op door de gelukkige glimlach op het gezicht van de jongen. Een stoeipartij met de bandschuurmachine en de bovenfrees later, is Pietje weer zo glad als een aal en kan hij evenals zijn familie blij zijn met het resultaat. Hij ziet dat de jongen pietje precies is in de afwerking en dat hij af en toe wat hard is voor zichzelf, om zo het beste resultaat te behalen. Op het moment dat Pietje het wat koud krijgt, geeft de jongen hem een dekentje Natural Woodsealer als bescherming tegen water en vlekken. De finishing touch wordt gedaan door een brandstempel met de initialen van The Woodmaker. Pietje wacht ondertussen in spanning af in wat voor een keuken hij terecht gaat komen. Zullen de mensen zijn mooie gevlamde structuur wel waarderen en zullen ze hem met de liefde en respect behandelen, die de voorbestemde leider van het oerbos verdient?

Weet jij een mooi en liefdevol thuis voor Pietje Plank, de trotse eik uit Kočevje?

Blog image
Er is nog een deel van Pietje over dat beschikbaar is voor nieuwe snijplanken of andere producten. Kom gerust eens kijken naar Pietje en zijn familie. De koffie en een hartelijk ontvangst horen er vanzelf bij.Nieuw ideeOndernemen

Posted by Richard Thu, February 26, 2015 12:31:14

Als startend ondernemer ben je hard op zoek naar manieren om je afzet en omzet te vergroten. Naarmate je naamsbekendheid groter wordt, weten winkels en bedrijven je ook te vinden om jou hierbij te “helpen”. Zo word ik met enige regelmaat benaderd door winkels die dolgraag mijn spullen willen verkopen. De insteek is negen van de tien keer hetzelfde. Ze willen een maandelijkse vergoeding, omdat ze mijn spullen in consignatie willen verkopen. Naast de maandelijkse vergoeding vragen ze ook een percentage van de behaalde omzet.Meestal ligt dit tussen 15% en 30%. Het risico van diefstal en beschadiging is voor de maker en niet voor de winkelier.

Mijn maag draait zich 24 keer om als ik alleen al aan het idee denk. Ondernemen houdt in dat je risico's neemt. In bovenstaand verhaal ligt echter alle risico bij de maker van de producten. Zo dient hij een aantal producten op voorraad te maken, waarvoor hij uiteraard kosten maakt. Daarnaast steekt hij er zijn tijd in, wat uiteraard ook wat op mag leveren. De winkelier heeft al inkomsten, zonder dat hij ook maar een product verkocht heeft. Normaal gesproken koopt een winkelier producten in, waardoor hij ook goed zijn best zal doen om de producten te verkopen.Als het hem niet lukt, snijdt hij zichzelf immers in de vingers. Wanneer hij geen risico loopt, hoeft hij ook niet zo hard meer zijn best te doen om jouw product te verkopen. Jouw producten eten immers geen brood.

Nu snap ik dat de tijden mede door het internet veranderd zijn. Winkeliers die stug vasthouden aan alleen een winkel, zien hun omzet en hun winst dalen. De mogelijkheid om nieuwe producten in te kopen vervalt hiermee. Spullen in consignatie leggen met een marge voor de winkelier vind ik in deze tijd een redelijke oplossing. Als het product goed loopt, kan er nog altijd gekeken worden of er een serie ingekocht kan worden. Ik zeg erbij redelijk, aangezien hierbij het grootste risico nog altijd bij de maker ligt.

Tussen de verzoeken zat een speciaal verzoek. Dit kwam van een nieuw concept. Dat steekt als volgt in elkaar. De oprichter van de winkel heeft een groot aantal creatieve ondernemers benaderd. Deze dienen € 1250,- vooraf aan huur te betalen voor een jaar, voor een winkelruimte van 4m2. Hierbij staat iedere ondernemer twee á drie dagen per maand in de winkel. Op deze manier heeft de eigenaar geen personeelskosten. De huur van het pand heeft hij al ruim eruit door de betaalde huur van de ondernemers. Naast de huur, betaalt de ondernemer 20% van de omzet aan de eigenaar. Het ziet er naar uit dat de eigenaar het grootste voordeel uit deze constructie haalt. Ik heb een tijd getwijfeld of ik hieraan zou meedoen. Toen ik geen cijfers mocht inzien wat omzet betreft, heb ik definitief een streep erdoorheen gezet.

Het hele concept heeft me wel aan het denken gezet. Stel je eens voor dat je vijf á zes creatieve ondernemers hebt, met producten hebben die elkaar niet bijten. Samen zetten ze een winkel op in een leegstaand pand via leegstandbeheer. De vaste lasten zullen hierdoor heel laag zijn, zeker als je het bedrag deelt door zes man. De winkel is zes dagen in de week open, waarbij iedere deelnemer een dag in de winkel staat. De rest van de week heb je dus om te besteden aan jouw productie! Personeelskosten heb je niet, aangezien ieder een deel van de winkeltijd op zich neemt. Ik ben aan het denken of men een percentage zou moeten krijgen van het bedrag dat men voor een ander verkoopt. Dit zou de prestatiedrang alleen maar vergroten om ook spullen van iemand anders te verkopen. Dit verhaal zorgt ervoor dat de voordelen voor iedere deelnemer gelijk zijn.

De voordelen op een rijtje:

- Zes dagen in de week exposure in een winkelruimte

- Geen personeelskosten

- Heel lage vaste lasten

- Voldoende tijd om aan productie te besteden

- Gelijk verdeeld voordeel voor iedere deelnemer

De schaduwkant van het verhaal is dat je met zes schippers op een boot bezig bent. Er zullen strakke afspraken gemaakt moeten worden, zodat de neuzen in dezelfde richting blijven wijzen. Met goede communicatie moeten we al een heel eind komen.

Het idee is om een dergelijke winkel in Sittard of in Beek te openen. Op dit moment heb ik contact met een collega meubelmaker die ook heil ziet in het idee. Ben jij zelf een creatieve ondernemer met handgemaakte producten, zoek je een mogelijkheid om deze in een winkel te verkopen en spreekt bovenstaand idee je aan? Dat kan van alles zijn, van kleding tot schilderijen. Neem dan contact met mij op via: richard@thewoodmaker.nl

Als je iemand kent die wel eens interesse zou kunnen hebben in dit concept. Tag hem dan op mijn Facebookpagina: www.facebook.com/thewoodmaker of geef zijn gegevens door via bovenstaand email adres.

Ik wens jullie een fijne dag en bedankt voor het lezen van mijn blog.

The Woodmaker: Passie voor Hout & Design

Hout hergebruikenHout bewerken

Posted by Richard Sat, January 24, 2015 19:51:24

Het werken met hout geeft mij een heerlijk gevoel. Het straalt zoveel warmte uit en het laat zich zo mooi op verschillende manieren bewerken, dat het niet vergelijkbaar is met andere bouwmaterialen, zoals kunststof, metaal, steen en beton. Dat is ook niet verwonderlijk, daar hout een prachtig natuurproduct is.

De keerzijde van de medaille is dat men voor dit hout bossen moet kappen.
Gelukkig gebeurt dit nu steeds meer op een verantwoorde manier, zodat ook de komende generaties kunnen genieten van mooie bossen op onze aarde.

Desalniettemin kijk ik graag kritisch naar mijn eigen houtgebruik.
Naast de overduidelijke economische motivatie, gaat het hout mij zelf ook aan het hart.
Een bruikbaar stuk hout weggooien, is voor mijn gevoel echt een grote zonde.
Ik sorteer het hout dan ook in verschillende bakken, een voor onbruikbaar hout en eentje voor nog bruikbaar hout, welke ik weer opsplits in grote en kleine stukken.
Het niet meer te gebruiken hout gaat naar vrienden en kennissen met een houtkachel.
Zo is zelfs dat hout nog bruikbaar voor andere mensen!

Om met afvalstukken nog iets te maken, is enige creativiteit vereist.
Het zijn vaak stukken in allerlei soorten en maten. Ik heb leuke oplossingen gevonden door het hout te gebruiken als onderzetter, smartphonehouder en leuke kerstdecoraties.

Heb jij nog leuke ideeën wat je met afvalhout kunt maken, laat het mij weten!

Naast het beperken van de hoeveelheid afvalhout, hergebruik ik ook graag hout.
Steeds meer mensen weten dat ik met liefde en passie hout bewerk. Ze weten de weg naar mij toe dan ook te vinden als ze een houten product hebben, waar ze zelf niets meer mee doen. Zo heb ik twee eikenhouten keukens mogen ontvangen, die niet meer bij de tijd waren, maar waarvan het hout uiteraard nog goed was. Een trapleuning van iroko was ook meer dan welkom in mijn houtcollectie. Oude meubels vinden ook hun weg naar The Woodmaker, zoals oude tafels en kastjes. Soms glipt er wel eens een meubelstuk doorheen, dat grotendeels van spaanplaat is. Hiervoor vind ik dan een nieuw thuis, aangezien ik het zonde vind om een goed meubel te slopen voor een beperkte hoeveelheid hout.

Heb jij nog houten producten die je niet meer gebruikt? Wellicht kan ik ze hergebruiken! Laat het mij weten.

Zo werd ik laatst benaderd door een klant. Deze had helaas een inbraak gehad, waardoor zijn mahonie houten kozijn vervangen moest worden. Of ik het oude kozijn wilde hebben. Uiteraard heb ik zijn aanbod aangenomen en heb ik het kozijn opgepikt. Hieronder volgen een aantal foto's van het proces:

Blog imageMahonie houten kozijn 1.

Blog imageInbraakschade aan kozijn.

Blog imageHout ruw zagen met de lintzaag.

Blog imageStapel plankjes en balkjes van mahonie.

Eerst heb ik de metalen delen verwijderd van het kozijn. Vervolgens heb ik de balken los gezaagd met de lintzaag. De tafelzaag en de vlakbank zijn mijn grote vriend bij het maken van mooie balkjes van het hout.

De balkjes zijn ruw op maat gezaagd. Ik laat ze nu rusten, zodat ze kunnen acclimatiseren. Bij het zagen, zijn er vlakken van het hout vrijgekomen, die nu voor het eerst blootgesteld staan aan lucht en de bijbehorende luchtvochtigheid. Het hout in één keer naar de gewenste maat schaven, zou een lelijke verrassing kunnen bezorgen, aangezien het hout dan ineens veel kan werken. Voor nu laat ik het dus acclimatiseren, zodat ik het in de toekomst met een gerust hart terug kan schaven naar de gewenste maat.

Het hergebruiken van hout is een stuk arbeidsintensiever dan hout bij de houthandel inkopen. Vaak heb je te maken met oude verflagen, en verborgen schroeven of spijkers die een zaagblad of schaafmes wat minder leuk vinden. Als de klus geklaard is, geeft het wel een heel voldaan gevoel, om met hergebruikt hout te werken. Dan hoeft er toch weer een boom minder gekapt te worden voor een meubelstuk of snijplank.

Bekijk mijn werk met zowel hergebruikt als nieuw hout op:

www.thewoodmaker.nl & www.snijplankopmaat.nl

Bedankt voor het lezen van mijn eerste blog. Feedback is altijd welkom.

Dat liefde, licht en passie hun weg naar jullie mogen vinden.

The Woodmaker: Passie voor Hout & Design