Woodmaker's Blog

Woodmaker's Blog

Houten snijplank versus plastic, stenen en glazen snijplanken

Informatie over productenPosted by Richard Wed, January 20, 2016 17:41:11

Houten snijplank versus plastic, stenen en glazen snijplanken

Vaak komt men bij mij met de vraag of een snijplank van hout onhygiënisch is.

Vooral het snijden van kip wordt als beangstigend ervaren. Of deze angst terecht is?

Dat lees je hieronder...

Om antwoord te geven op de vraag of de angst gegrond is, zullen we eerste de andere mogelijkheden voor een snijplank onder de loep nemen. Zo heb je snijplanken van glas, steen en van kunststof. Ieder met haar specifieke eigenschappen.

Snijplank van steen of van glas
Een snijplank van steen is wat hygiëne betreft een zeer goede keuze. Ze zijn krasbestendig, waardoor het schoonmaken op lange termijn ook gemakkelijk blijft gaan. Ze kunnen veelal in de vaatwasser. Waarom snijdt niet iedereen dan op een snijplank van steen of van glas zul jij je afvragen? Het grote nadeel van het snijden op een van deze planken, is dat jouw mes zeer snel bot wordt. En een bot mes werkt nu eenmaal zeer onplezierig en is zelfs erg gevaarlijk in gebruik.

Mijn advies zou dan ook zijn om de snijplanken van steen en van glas ver links te laten liggen, omwille van de scherpte van jouw messen en van jouw kookplezier.

De punten op een rijtje:

Prijs +++

Goed voor messen – – – –

Hygiëne ++++

Groefvorming Nee

Bacteriedodend Nee

Levensduur ++++

Deeltjes snijplank in eten Nee

Vaatwasserbestendig Ja

Onderhoud Weinig

Snijplank van kunststof

De kunststof snijplank wordt gezien als praktische en de meest betaalbare oplossing om het eten op te snijden. Het feit dat ze in de vaatwasser kunnen is natuurlijk een groot voordeel.
De meeste kunststof snijplanken zijn vrij zacht, waardoor het mes minder te lijden heeft en dus langer scherp zal blijven dan bij een glazen of een stenen snijplank.

Het feit dat ze zacht zijn, laat zich ook zien door de krasgevoeligheid. In deze krassen schuilt een gevaar. Wanneer je met jouw mes op een plastic snijplank snijdt, zal er zich een groef vormen, die na het snijden sluit. Hierdoor worden eventuele bacteriën in de groef opgesloten. Deze bacteriën gaan niet zomaar tijdens het afspoelen onder de kraan uit de groef, daar deze zich gesloten heeft.
Een wasbeurt in de vaatwasser brengt uitkomst in dit geval. Let er wel op, dat hoe meer groeven zich in de snijplank bevinden, hoe moeilijker hij schoon gaat. Periodiek de plastic snijplank vervangen is een must.

Tevens kunnen tijdens het snijden deeltjes kunststof loslaten van de snijplank, welke mogelijk in het eten terecht komen.

De punten op een rijtje:

Prijs +++

Goed voor messen ++

Hygiëne ++

Groefvorming Ja, met (op)sluitende groef

Bacteriedodend Nee

Levensduur +

Deeltjes snijplank in eten Ja, opletten bij veel groeven in de plank

Vaatwasserbestendig Ja

Onderhoud Weinig


Houten snijplank

De meeste mensen weten niet dat hout van nature bacteriedodend werkt, hetgeen natuurlijk helpt bij het hygiënisch werken met een snijplank. Ook bij houten snijplanken ontstaan groeven tijdens het snijden. Deze blijven in tegenstelling tot de groeven van kunststof snijplanken openstaan, waardoor het schoonmaken van de snijplank eenvoudig onder de kraan kan. Ook hier kunnen houtdeeltjes vrijkomen die in het eten terecht kunnen komen, gelukkig kan onze spijsvertering deze deeltjes juist wel aan.

De houten snijplank is vaak prijziger dan de bovenstaande varianten. Zeker wanneer je kiest voor een custom made plank van The Woodmaker. Het voordeel van een houten snijplank is wel, dat wanneer deze versleten is, hij eenvoudig opgeschuurd kan worden, waardoor hij weer als nieuw is!
Hierdoor hoef je niet steeds een nieuwe plank te kopen en kan hij heel erg lang meegaan.

In vergelijking met de bovenste drie alternatieven, vinden messen hout het fijnst om op te snijden. Ze blijven hier het langst scherp op.

Een snijplank is wel meer onderhoudsgevoelig dan de andere opties. Hout is een natuurproduct, welke vocht opneemt uit de omgeving. Bij verandering in houtvochtigheid, kan de snijplank kromtrekken, of kan er teveel spanning op de lijmverbinding komen te staan, waardoor deze open gaat staan. Om dit te voorkomen, wordt de snijplank behandeld met olie. Ook tijdens het gebruik van de snijplank door de jaren heen, mag de snijplank, wanneer hij “droge” plekken begint te vertonen, een nieuwe laag olie krijgen. Een keer per maand wordt als gemiddelde aangehouden, hoewel dit bij tung olie niet zo frequent hoeft te gebeuren. Nog een nadeel van een houten snijplank is dat hij absoluut niet in de vaatwasser mag. Was hem met de hand af en droog hem direct af, zet hem bij voorkeur rechtop weg om kromtrekken te voorkomen.

De punten op een rijtje:

Prijs – –

Goed voor messen ++++

Hygiëne +++

Groefvorming Ja, echter blijven deze open

Bacteriedodend Ja

Levensduur ++++

Deeltjes snijplank in eten Ja, maar niet schadelijk voor de mens

Vaatwasserbestendig Nee

Onderhoud – – –

Zo zie je dat de angst voor de hygiëne voor houten snijplanken niet gegrond is. Uiteraard dien je zelf met zorg om te gaan met de snijplank en met de verschillende zaken die je erop snijdt.
Dat geldt overigens voor elk type snijplank waar je mee werkt.

Heb je wat aan dit stukje gehad?Laat een bericht hieronder achter! Delen op Facebook of andere social media mag natuurlijk ook :) !

Vond je dit stuk leuk? Schrijf je dan nu in voor mijn gratis nieuwsbrief.
Hierin krijg je aanbiedingen exclusief voor de ontvangers van de nieuwsbrief en hierin worden de nieuwtjes geplaatst. Ook zijn er luxe give aways speciaal voor deze groep!

Je kunt je gratis inschrijven via onderstaande link:

http://thewoodmaker.nl/nieuwsbrief-2.html


The Woodmaker: Passie voor Hout & Design  • Comments(5)//blog.thewoodmaker.nl/#post3